Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 29 Mart 2025’te İstanbul Maltepe’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından düzenlenen açık hava toplantısının yayınlanmaması gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ve Anadolu Ajansı (AA) yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Eminağaoğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda, söz konusu mitinge 2 milyon 200 binin üzerinde kişinin katıldığını belirtti. Mitingin hem içeriği hem de kapsamı nedeniyle haber değeri taşıdığını vurgulayan Eminağaoğlu, bazı medya organlarının bu katılımı düşük gösterdiğini ifade etti. Kamu yayıncılarının ise etkinliği görmezden geldiğini öne sürdü.
Anayasal Hakkın İhlali
Suç duyurusunda, halkın gerçekleri tarafsız bir şekilde öğrenme hakkının Anayasa ile güvence altına alındığı vurgulandı. Eminağaoğlu, bu hakkın ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti:
“Bazı yayın kuruluşları bu sayıyı, gerçeğe aykırı biçimde çok aşağıda gösterse bile, etkinlik gerek konusu ve gerek içeriği itibarıyla haber değeri taşıyan, dünya basınında bile geniş yer bulan bir etkinlik olmuştur. Halkın gerçekleri, Türkiye’deki basın organlarından tarafsızlıkla öğrenme konusundaki anayasal hakkı engellenemez.”
Görevi Kötüye Kullanma İddiası
Eminağaoğlu, Anadolu Ajansı, TRT ve RTÜK görevlilerinin görevlerini yerine getirmeyerek görevi kötüye kullanma suçunu işlediklerini savundu. Suç duyurusunda, AA çalışanlarının 5237 sayılı Yasa çerçevesinde memur sayıldıkları hatırlatıldı ve ajansın tarafsız, nesnel ve doğru habercilik yapma yükümlülüğünün bulunduğuna dikkat çekildi.
Eminağaoğlu, RTÜK’ün ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması, adalet ve tarafsızlık, doğruluk ve gerçeklik gibi ilkeler doğrultusunda denetim yapması gerektiğini belirtti. Siyasi partiler ve demokratik gruplar yönünden tek yönlü yayın yapılmaması gerektiğini ve buna aykırılık durumunda yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladı.
TRT ve RTÜK’ün Yasal Yükümlülükleri
TRT’nin tarafsız yayın yapmak ve siyasi partilerin haber değeri taşıyan etkinliklerine yer vermekle yükümlü olduğunu hatırlatan Eminağaoğlu, RTÜK’ün de ifade ve haber alma özgürlüğü çerçevesinde denetim yapma görevine vurgu yaptı.
RTÜK’ün yayın kuruluşlarını inceleme ve denetleme sorumluluğunu yerine getirmediğini belirten Eminağaoğlu, “Bu kurumlar hakkında herkesin suç duyurusunda bulunmasını” talep etti.
Kamuoyuna Çağrı
Eminağaoğlu, halkın doğru bilgilendirilme hakkının anayasal bir hak olduğunu vurgularken, bu hakkın ihlal edilmesine göz yumulmaması gerektiğini ifade etti. Suç duyurusunun ardından, kamuoyunun da bu konuda duyarlı olmasını istedi.
Sonuç olarak, Eminağaoğlu, RTÜK, TRT ve AA yöneticilerinin görevlerini kötüye kullanarak anayasal hakları ihlal ettiklerini savunuyor. Kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet eden Eminağaoğlu, suç duyurusu yapılması gerektiğini belirtti.