sorusende.com Gündem 2026'da Faturalarda Yeni Dönem: E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Geliyor!

2026'da Faturalarda Yeni Dönem: E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Geliyor!

1 Ocak 2025 itibarıyla, e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine dahil olmayanların, vergiler dahil 3 bin liranın üzerinde düzenleyecekleri tüm faturalar için e-arşiv fatura zorunluluğu başlıyor. 2026 itibarıyla ise e-arşiv fatura tamamen zorunlu hale gelecek.

2026'da Faturalarda Yeni Dönem: E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Geliyor!

Türkiye’de faturaların dijitalleşmesine yönelik önemli bir adım atılıyor. 1 Ocak 2025’ten itibaren e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine dahil olmayan işletmeler için yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) tebliğine göre, vergiler dahil 3 bin lirayı aşan faturalar için e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekecek. 2026 yılından itibaren ise e-arşiv fatura tüm mükellefler için zorunlu hale gelecek.

E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Geliyor

Yeni düzenleme, fatura işlemlerini dijital ortama taşıyarak vergi işlemlerinde şeffaflığı artırmayı amaçlıyor. E-arşiv fatura zorunluluğu ile mükelleflerin, özellikle yüksek miktarlı işlemlerini dijital ortamda düzenlemeleri sağlanacak. 2026 itibarıyla, e-arşiv fatura uygulaması tüm mükellefleri kapsayacak.

Gider Pusulası Elektronik Ortamda Düzenlenebilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ, gider pusulasının da elektronik ortamda kolayca düzenlenmesini mümkün kılıyor. Tarafların imza yerine, bilgilerinin elektronik ortamda doğrulanması yeterli olacak. Bu sayede işletmeler, gider pusulalarını hızlı ve güvenli bir şekilde düzenleyebilecek.

Tarımsal ve Hayvansal Ürünlerde Elektronik Doğrulama

Yeni düzenleme ile birlikte tarımsal ve hayvansal ürün satın alımlarında kullanılan müstahsil makbuzu, elektronik ortamda doğrulanabilir hale getiriliyor. Bu gelişme, tarımsal ve hayvansal üretim sektörlerinde işlemlerin güvenli ve izlenebilir olmasına katkı sağlayacak.

İnşaat Demiri ve E-İrsaliye Takip Sistemi

İnşaat sektöründe dijital takibi artırmayı amaçlayan yeni düzenlemeyle, üretilen ve ithal edilen inşaat demiri süreçleri de dijital platformda izlenecek. Ayrıca, yıllık brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olan mükellefler, e-irsaliye uygulamasına dahil olacak. Bu gelişme, sektördeki işlemlerin şeffaf ve izlenebilir olmasını sağlayacak.

Yeni uygulamalarla birlikte, işletmelerin dijital fatura sürecine daha kolay uyum sağlaması ve mali işlemlerde hızlı ve güvenilir bir yöntem benimsemesi hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Magnezyumla Alınmaması Gereken 3 Vitamin: Etkisini Sıfırlıyor!

Magnezyumla Alınmaması Gereken 3 Vitamin: Etkisini Sıfırlıyor!