Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Kasım 2024'ten itibaren geçerli olacak düzenlemeyle aile hekimliği uygulamasında önemli değişiklikler hayata geçirilecek. Yeni yönetmelikle ilaç yazma kriterleri sıkılaştırılırken, doktorların kronik hastalık taramaları ve hedef muayene sayılarına ulaşmaları teşvik edilerek, bu alanlarda verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Aile Hekimlerine Yeni Sözleşme Kriterleri
Yönetmeliğe göre, aile hekimlerinin sözleşme süresi artık Bakanlık tarafından belirlenen hedef puanlara göre uzatılacak. Daha önceki düzenlemeye göre doktorlar sözleşmelerini diledikleri takdirde yenileyebiliyordu. Ancak, yönetmeliğin 7. maddesiyle yapılan değişiklikle, hedef puanlara ulaşılamaması halinde sözleşme uzatma hakkı verilmeyecek.
Yeni düzenleme, kronik hastalıkların tespit ve takibini desteklemeyi hedefliyor. Yönetmeliğin 5. maddesi kapsamında, aile hekimleri kronik hastalıklarda hedef nüfusun yüzde 40'ını taramaları halinde tavan ücretin yüzde 18,9’u kadar, yüzde 70 veya üzeri tarama yapmaları halinde ise yüzde 37,8'i oranında teşvik ödemesi alacak. Bu teşvikle, kronik hastalıklara yönelik taramalar arttırılarak, erken teşhis imkânı sağlanması planlanıyor.
İlaç Yazımı Daha Sıkı Denetlenecek
Aile hekimleri üzerinden yapılan gereksiz ilaç taleplerini sınırlamayı amaçlayan yönetmelik, antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçların yazımında kısıtlamalara gidiyor. Hekimlerin, bu tür ilaçları daha az reçete etmeleri halinde teşviklerden yararlanabileceği açıklandı. Yeni sistemle, hafif rahatsızlıklarda gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi planlanıyor.
Hedef Muayene Sayısına Göre Teşvik Düzenlemesi
Muayene sayıları için de yeni teşvik düzenlemeleri yapıldı. Daha önce günlük muayene sayısına göre belirlenen teşvik oranları değiştirilerek, günlük muayene sayısının belirlenen hedef muayene sayısına oranlanması esas alındı. Bu oranın 0,5 ile 1 arasında olması halinde tavan ücretin yüzde 22,05 ila yüzde 44,1’i, hedef muayene sayısının aşılması durumunda ise tavan ücretin yüzde 44,1’i oranında teşvik ödenecek.
Yeni yönetmelikle aile hekimliği uygulamasında verimliliği artırmayı amaçlayan Sağlık Bakanlığı, düzenlemelerin etkin bir sağlık hizmeti sunmayı sağlayacağını vurguluyor.