sorusende.com Yaşam 300 Metrekarelik Alanda 3 Bin Metrekarelik Ürün: Genç Mühendisten Topraksız Tarım Başarısı

300 Metrekarelik Alanda 3 Bin Metrekarelik Ürün: Genç Mühendisten Topraksız Tarım Başarısı

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde, 25 yaşındaki ziraat mühendisi Ebubekir Yavuz, topraksız tarım uygulamalarıyla küçük bir serada dev üretim gerçekleştiriyor. 40 günde bir hasat yaparak hem su hem de gübre tasarrufu sağlıyor.
300 Metrekarelik Alanda 3 Bin Metrekarelik Ürün: Genç Mühendisten Topraksız Tarım Başarısı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olan Ebubekir Yavuz, eğitimini aldığı alanda hayalini gerçekleştirmek için devlet destekli projelerden yararlandı. 300 metrekarelik serasında, 3 bin metrekareye eşdeğer sebze üretimi yapan Yavuz, topraksız tarımla kısa sürede büyük verim elde ediyor.

Hayalini Gerçekleştirdi: Kendi Serasını Kurdu

Ziraat fakültesinden mezun olduktan sonra topraksız tarım konusunda bir firmada deneyim kazanan Yavuz, kendi işini kurmak için Lalapaşa ilçesindeki Sinanköy’de arazi satın aldı. Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yüzde 75 hibeli Sera Kurulumu Projesi sayesinde serasını hayata geçiren genç mühendis, bu sistemle marul üretimi yapıyor.

Topraksız Tarımın Avantajları

Ebubekir Yavuz, topraksız tarımın yerden ve sudan tasarruf ettirdiğini belirterek, "300 metrekarelik seramda 2 bin 400 kök bitki yetiştiriyorum. Katlı sistem sayesinde küçük bir alanda büyük üretim yapabiliyorum," dedi. Ayrıca topraklı tarıma göre hastalık riskinin yüzde 80 daha az olduğunu ve bu nedenle hasat süresinin kısaldığını ifade etti.

Daha Az Su ve Gübre Kullanımıyla Verimli Üretim

Kuraklık ve iklim değişikliğinin tarımsal üretimi zorlaştırdığına dikkat çeken Yavuz, topraksız tarım sayesinde su ve gübre israfını minimuma indirdiğini belirtti. Kapalı sistemde geri dönüşümlü sulama yöntemi kullanan Yavuz, "Hasat sürem 40 gün. Kış aylarında ise bu süre 2 aya kadar uzuyor," diyerek üretimin sürdürülebilirliğini vurguladı.

Genç Çiftçilere İlham Oluyor

Ebubekir Yavuz, devlet desteğiyle kurduğu serasının kendisi için bir dönüm noktası olduğunu dile getirerek, "Bu sistemi herkese tavsiye ediyorum. Devletin üretime yönelik güzel destekleri var. Seramı daha da büyütmek için çalışıyorum," diye konuştu.

Topraksız tarım, düşük maliyet ve yüksek verim avantajıyla tarım sektöründe öne çıkan bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Yavuz’un başarı hikayesi, genç çiftçilere ilham kaynağı oluyor.

 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Soğuk Günlerde Daha Dinç ve Sağlıklı Hissedin: Kış Hastalıklarına 7 Etkili Öneri

Soğuk Günlerde Daha Dinç ve Sağlıklı Hissedin: Kış Hastalıklarına 7 Etkili Öneri