Şekib Avdagiç, yapay zekanın 2025 itibarıyla endüstriyel uygulamalarda daha fazla kullanılacağını belirtti. Özellikle ChatGPT ve Anthropic gibi üretken yapay zeka örneklerinin sektörlere entegrasyonunun Türkiye’nin kalkınma sürecini hızlandıracağını söyledi. Avdagiç, "Yapay zekayı sadece moda bir terim olarak görmek yerine, endüstriyel çözümler için kullanmalıyız" dedi.
İş Dünyasına ve Ekonomiye Etkileri
IMF’ye göre yapay zeka, dünya genelindeki işlerin %40’ını etkileyecek. Bazı işleri ortadan kaldırırken, bazılarına destek olacak. Avdagiç, "Google’ın DeepMind’ın AlphaFold2 modeliyle ilaç tasarımında devrim yarattığı gibi yapay zeka tasarımlı ilaçlar 2025’te hayatımıza girecek" dedi. Ticaret, sağlık, otomotiv, eğitim gibi sektörlerde büyük dönüşümlerin yaşanması bekleniyor.
Etik Yapay Zeka ve Kontrol
Avdagiç, yapay zekanın etik kurallara uygun şekilde geliştirilmesi gerektiğini belirtti. "Risklerden uzak durmak için etik yapay zeka kavramını hayatımıza sokmalıyız. Yapay zeka, bireysel haklar ve mahremiyet gibi temel değerlerle uyumlu olmalıdır" diyerek kontrolsüz kullanımın önlenmesi gerektiğini vurguladı.
İTO’nun Yapay Zeka Projeleri
İTO, “Üretken Yapay Zekanın İş Dünyasına Etkisi Projesi” ile firmalara yapay zeka entegrasyonunda destek olacak. Bu kapsamda perakende, bankacılık, lojistik, sağlık gibi sektörlerde yapay zeka ile yeni iş modelleri geliştirme, tedarik zinciri optimizasyonu ve chatbot gibi uygulamalara odaklanılacak.
Yapay zeka, Türkiye için hem fırsat hem de zorluklarla dolu bir dönemi başlatıyor. 2025, bu dönüşümün hızlanacağı bir yıl olacak.