İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından Saraçhane’de başlayan protestolar, sadece siyasi değil aynı zamanda basın özgürlüğü açısından da tartışmaları beraberinde getirdi. Protestoları takip ederken 24 Mart’ta gözaltına alınıp bir gün sonra tutuklanan ve 27 Mart’ta tahliye edilen yedi gazeteci hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açıldı.
“Gazetecilik Faaliyeti Tespit Edilemedi”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “şüphelilerin olay yerinde gazetecilik faaliyeti yürüttüklerine dair delil bulunmadığı” belirtildi. İddianamede yer alan ifadeye göre:
“Şüphelilerin beyanlarını doğrulayacak nitelikte olay yerinde gazetecilik faaliyetini ifa ettiklerine dair kollukça herhangi bir tespit yapılmadığı...” denilerek gazetecilerin savunmaları geçersiz sayıldı.
Yedi Gazeteciye “Toplantı ve Gösteri” Suçlaması
Dava açılan gazeteciler arasında Kurtuluş Arı, Gökhan Kam, Bülent Kılıç, Yasin Akgül (AFP), Ali Onur Tosun (Now TV), Zeynep Kuray ve Hayri Tunç bulunuyor. Hakkında dava açılan gazeteciler, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla yargılanacak.
Tutuklanıp Serbest Bırakılmışlardı
Yedi gazeteci, protestoları takip ettikleri sırada 24 Mart sabahı gözaltına alınmış, 25 Mart’ta ise tutuklanmıştı. Yapılan itiraz sonrası 27 Mart'ta serbest bırakılmışlardı. Serbest bırakılmalarına rağmen, haklarında dava süreci şimdi yeniden başlıyor.
Dava Kabul Edilirse Yargı Süreci Başlayacak
İddianamenin İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesi durumunda, yedi gazetecinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak. Bu gelişme, basın özgürlüğü açısından dikkatle takip edilen bir dava sürecini gündeme taşıyor.